Solar plexus-chakraet

Fysisk beliggenhet: Nedenfor ribbena.
Fysisk påvirkning: Magen, bukspyttkjertelen, leveren og galleblæren.
Fysiske problemer: Magesår og sår på tolvfingertarmen, spiseforstyllelser, gallesten, gulsott, diabetes, kreft i fordøyelsesorganene.
Kjertelsystemet: Bukspyttkjertelen.
Hovedfunksjon: Bearbeiding av følelser.
Farge: Gult.

Fysiske funksjoner: Solar plexus-chakraet bidrar til at organene i øvre del av magen fungerer som de skal. Magen, leveren, bukspyttkjertelen og galleblæren fordøyer maten, trekker ut de næringsstoffene vi trenger, utfører andre viktige funksjoner og sender alt vi ikke trenger, til organene i nedre del av magen.

Psykologi: Dette chakraet gir drift, viljestyrke og motivasjon. Det hjelper oss med å gjøre fremskritt i livet og finne vår egen indre styrke. Når chakraet fungerer som det skal, setter det oss i stand til å stille opp for oss selv, og gi uttrykk for vår individualitet og bli herre over vår egen skjebne. Når chakraet er blokkert eller tregt, føler vi oss maktesløse overfor andre mennesker, vi klarer ikke å ta beslutninger på egne vegne og lar alt bare skure. På tilsvarende måte som dette chakraet gjør det mulig for kroppen fysisk å bearbeide maten vi spiser, hjelper det også til med bearbeiding av følelser. Problemer med dette chakraet kan innebære at følelsene står fast- vi blir fanget i usunne følelsemessige mønstre som det er vanskelig å bryte, spesielt hvis de startet i barndommen. Vi klarer ikke å kvitte oss med sinnet, bitterheten, utryggheten eller arrogansen vi føler, og disse følelsene vil etter hvert omdannes til fysiske lidelser som er sentrert i mageregionen.

Åndelighet: Åndelig sett kan dette være et vanskelig chakra, spesielt hvis vi er blitt oppdratt i en religiøs lære som praktiserer ikke-konfrontasjon og lydighet. For mange er det helt feil å erkjenne og hevde sin makt, å ta igjen med andre, å si nei til andres ønsker eller ta en krangel i stedet for å unngå en konfrontasjon. Av og til er dette imidlertid helt nødvendig. hvis vi ikke reagerer på disse måtene, kanskje på grunn av oppdragelsen vi har fått hjemme eller av angst for å danne dårlig karma, blir det en tendens til å bite i seg sinnet eller bitterheten, og det vil få negativ innvirkning på dette chakraet.

Gult og solar plexus-chakraet: Gulsott, som er en av de fysiske lidelsene som er forbundet med dette chakraet, gjør oss gule. Feighet, som er en av de psykiske problemene ved chakraet, beskrives ofte som «yellow-bellied» (Direkte oversatt «gulmagnet», «feig» på norsk. O.a.). Allikevel vil en nydelig solfylt gulfarge fylle oss med håp, sjelsstyrke og evnen til å være oss selv. Ideelt sett bør solar plexus-chakraet ha en klar, strålende gulfarge. Hvis det er grumset, okerfarget eller syregult, inneholder chakraet energiblokkeringer som bør fjernes. Hvis chakraet har en blek, utvannet gulfarge, fungerer det ikke som det skal og må styrkes. Chakraene som ligger på hver sin side, kan også være svekket.

Det er lurt å ha på seg noe gult når man vil styrke solar plexus-chakraet. For mye gult kan imidlertid føre til rastløshet, muligens også kvalmefølelse.

© Kopiering forbudt. Enerett for Sjelebilder.com, med spesialtillatelse fra Cappelen Damm til å gjengi noe av teksten fra boken Fargenes forvandlende kraft.